Sint Maartenschool Halsteren
Copyright © edageducatie Halsteren 2011
Jeugdmonumentendag 2010
Het is maandagochtend 21 juni 2010. Voor groep 6 is het geen normale schooldag maar een hele bijzondere! Gekleed in middeleeuwse kleding brengt groep 6 vandaag aan de middeleeuwse stad Bergen op Zoom.
Het begint met een bezoek aan de Gevangenpoort. Hier mogen wij de van de grootste tot de kleinste kamertjes een kijkje nemen. Het was geen pretje om daar opgesloten te zitten. In de winter was het er heel koud en in de zomer weer bloedje heet! Ondanks dat was het wel een luxe gevangenis want de gevangen hadden een apart kamertje voor de wc.
Na de gevangenpoort zijn we naar het pesthuis gegaan. De kinderen hadden van tevoren al veel op school hierover geleerd. Hoe de pest werkelijk is ontstaan en waardoor hij zo snel werd verspreid. Om zelf (zogenaamd) niet besmet te raken hielden de kinderen een zakdoekje met azijn voor hun mond. Met rillende benen schraapten de kinderen al hun moed bij elkaar en betraden de kelder waar ze alle ellende konden zien. Mensen die onder de bulten zaten en het uitschreeuwden van de pijn! Nou, dat was voor de meest kinderen wel superspannend! Maar wel heel stoer van ze als ze dat gedaan hebben.
Tijdens de voorstelling van de Appelboom konden de kinderen even van de schrik bekomen. Een toneelstukje over een arme boer en boerin die er toch in zijn geslaagd om op een slimme manier rijk en gelukkig te worden. Over rijk gesproken, de kinderen kregen na afloop een beursje met dukaten die zij vervolgens op de jaarmarkt mochten uitgeven. Zo heeft iedereen nog een leuk aandenken kunnen kopen aan deze bijzondere dag!

Romy       1 juni 2010

We gingen 1 juni naar  bakker Bart en Crusio.
Eerst gingen we naar bakker Bart . Bij bakker Bart werd eerst heel veel vertelt. Daarna werden we in drie groepjes verdeeld. Per groepje mocht je in de vriezer gaan kijken. We werden daarna in twee groepjes verdeeld. De meisjes gingen eierkoeken versieren met chocola, spekjes en smarties. De jongens kregen eerst drinken en mochten in de winkel gaan helpen. Daarna gingen de jongens eierkoeken versieren en mochten de meisjes in de winkel gaan helpen. We mochten broodjes in zakjes doen en afrekenen.

Toen gingen we naar Crusio. Bij Crusio gingen eerst de jongens naar binnen en mochten de meisjes buiten fruitspullen eten. Bij de jongens werd eerst uitgelegd hoe dat ijs gemaakt werd. Daarna gingen de jongens zelf ijs maken ze hadden frambozen ijs gemaakt . En ze mochten ook zelf ijs scheppen en het ijsje op eten. Toen gingen we ruilen de jongens gingen naar hun ijsje fruit spullen eten. En de meisjes gingen naar binnen .  Bij de meisjes werd ook uitgelegd hoe ijs word gemaakt . Daarna gingen de meisjes ook zelf ijs maken die hadden koekjes ijs gemaakt . Zij mochten toen ook zelf ijs scheppen en dan op eten.